понеделник, 16 април 2012 г.

Сериали по света: Латино теленовели


За латино теленовелата знаем едно нещо със сигурност- че след като свърши няма да бъде продължена в нов сезон. Тя обикновено трае около година или в повечето случаи по- малко и сюжетът и много ясно се движи в посока на разрешаването на залегналия проблем. Дори и да има множество перипетии по пътя. 

Теленовелата е позната и като телероман (teleromance), телевизионна новела (novela de TV) или просто новела (novela) в Куба и Бразилия; телетеатър (teleteatro) или лента (tira) в Аржентиназмиорка (culebrón)  в Испания и Венецуеласериален (seriado) в Колумбиятелесерии (teleserie)  в Чили и части на Перу и Боливия и горе- долу същото (teleserye) във Филипините; комедия (comedia) в Уругвай. Последното е доста интересно, защото според мен разкрива една основа черта на теленовелите. И не само, че краят им е по- хубав за героите от началото- за разлика от трагедиите, а именно, че те са истории за някой, който се опитва да намери място си в обществото. Неслучайно в тях често се използва мотивът за непризната дъщеря или син. Защото само да си достоен с качества и красота не е достатъчно в очите на обществото, което се стреми да запази стабилността си. 

Интересно, но и разбираемо е, предвид страните, в които се заражда, че теленовелата е често вдъхновена от религиозна и по- късно социална тема: грехът, забранената любов, изкуплението. Форматът първо става популярен в Испания и Португалия, после Източна Европа, а впоследствие и в Западна Европа и САЩ, където емигранската общност в градове като Лос Анджелис (Калифорния) и Ню Йорк, бележи и фундаментални промени в начина на разказване и темите. А несъмнено лежи и в основата им. 

Във всеки случай теленовелата е изминала дълъг път от първообраза си- радионовелата. Една от най- известните- "Правото да се родиш" от Бразилия нерядко е била адаптирана и на малък екран. А Куба от тридесетте години става най- големият износител за останалата част от Латинска Америка. Такова е положението десетилетия преди по телевизията да се появи теленовелата. Дори днес, в различни части на Европа рядко се използва този термин, освен сред феновете на жанра. По- скоро се нарича просто сериал или сапунка, тъй като се доближава в някои аспекти до оригиналните американски сапунени опери; но не и роман или новела, за да не се бърка с литературата. По подобие на местната продукция, в азиатските страни този тип предавания се наричат драма или сериали. 

Но за тях ще говорим следващия път. Дотогава приятно гледане!

Вижте още:
Мексикански теленовели
Колумбийски сериали
Аржентински теленовели

Няма коментари:

Публикуване на коментар