неделя, 6 януари 2013 г.

Сериали по света: Корейски драми (втора част)

Корейските драми (на хангул 한국드라마) или kdrama са доста популярни в някои страни, но не и у нас.

Излъчването на първата корейска драма по българска телевизия е събитие. И въпреки че оттогава мина повече от година "Паста" не даде начало на такава мания, каквата има по турските сериали например. За жалост, тя не беше голям зрителски успех. Защо ли?
Корейските сериали имат особен вид приповдигнато настроение, което отначало може да изглежда и детинско, но със сигурност изисква известно време, за да свикнеш. Освен това при превода се губи голяма част от чара им.


Комедии
Могат да бъдат много леки и забавни, като You're Beautiful, където главната героиня се представя за момче, за да е до своя идол от момчешка банда. Звучи като младежки сериал, и в известен смисъл е, но това не пречи да му се наслаждаваме. Както и на корейските домакини, които са една от най- големите демографски групи, които следят ТВ драмите в страната.
С подобна тема е и един от любимите ми The 1st Shop of Coffee Prince, но там има повече недоразумения и потиснати чувства. Също с млади герои е и Boys Before Flowers, адаптация на известна манга- толкова популярен, че има варианти на почти всички азиатски езици.

Други подобни забавни сериали са един от най- гледаните корейски драми отпреди години, а именно Full House и "Моето момиче" (My Girl), разказващ за перипетиите на жизнерадостната и изобретателна Джу Ю Рин.

По- сериозни драми 
Нещо по- сериозно, но все пак със забавни моменти е може би най- известната драма, излъчена и у нас- "Ирис" (Iris). Друг сериал, който препоръчвам като за начало, поради по- западната атмосфера и участието на най- голямата звезда на Южна Корея- Би Рейн e The Fugitive: Plan B. Певец и актьор, чийто натоварен график и дисциплина го изстрелват на върха, в "Беглеца" той все пак има конкуренция. Достойно се предстaвят Лий на Йънг като силната и елегантна клиентка на детектива и Даниел Хени, който е по- известен като модел и участва в американския сериал, излъчван и в България- "Три реки". А и саундтрака е направо невероятен. А ако сте в меланхолично настроение започнете със "Снежната кралица" (The Snow Queen), който улавя перфектно характерната азиатска мечтателност.

Исторически драми
Специалитет на корейската телевизия са историческите драми, където успяват да пресъздадат  красотата и ритъма на живот от други времена. Макар и по- дълга драма с повече от 80 епизода, "Принц Чумонг" (Jumong) следва легендата за безгрижния, но любим незаконно- роден принц и как му се налага да се изправи срещу братята му, за да обедини кралството. По-   нестандартен герой е обаче забавният, но и опасен Hong Gil Dong. Макар и славещ се с ленивостта си, не е за подцняване. А и може да лети!
Драма, която се фокусира върху дамите е Hwang Jin Yi- поетичен и кинематографичен сериал, който пресъздава живота на Хуанг Джин И, известна кисенг- компаньонка, която развлича с владеенето на изкуства, подобно на японските гейши. Обстоятелствата при раждането й и любовта й са трагични, но тя не спира да вижда красотата на цветовете и думите.

Във всеки случай ни очакват още часове с приятелите ни отвъд Азия, защото те тепърва настъпват у нас.

А дотогава може да се опитаме да научим езика с един от най- добрите самообучителни чуждоезикови сайтове- подкастът Talk to me in Korean.

А ако искате да сте запознати с основните играчи в к-попа, странната и цветна музика от Корея, дигиталното списание Daily Dot има кратко ръководство за вас.


Вижте още:
Азиатски драми
Колумбийски сериали
Мексикански теленовели
Аржентински теленовели

Няма коментари:

Публикуване на коментар