сряда, 7 март 2012 г.

Сериали или как Дикенс, Дефо и Дюма изобретиха вестникарските притурки в името на избягването на данъци



Може да наричаме сериал както теленовелите, така и телевизионните филми (да не се бъркат с филмите, направени за телевизия). Най- голямата разлика между тях и основната причина, поради която двете заемат различно място в представата на зрителите, е доколко самостоятелни са отделните епизоди. При серийните филми обикновено всяка част е самостоятелна и се върти около някакво конкретно събитие или случай, а историите на отделните герои се развиват на заден план.

Какво е било преди сериалите да завладеят екрана? Вихрели се на страниците на вестниците, разбира се. Макар че редакторите им наемали цели екипи автори, които провеждали едва ли не маркетингови акции, сред "фейлетонистите" се забелязват и някои велики имена. Главите от днешните книги на Даниел Дефо ("Робинзон Крузо"),Александър Дюма ("Тримата мускетари"), Балзак, Чарлз Дикенс ("Посмъртните записки на клуба Пикуик"), Сър Артур Конан Дойл ("Шерлок Холмс") и други майстори на the novel, както се нарича романът в англоезичните страни, откъдето започва тенденцията (по чисто данъчни причини), се публикували като притурки на вестници. Френската дума фейлетон (feuilleton) се използва за обозначаване на по- критични и нелитературни опити и в България. Все пак общото между серийния роман и фейлетона е вестникът, където се появяват може би на едно от първите места във Франция-Journal des débats (Журнал на дебатите). Освен разгорешени политически дискусии там имало място и за литературни приключения. Историята свършвала в най- напрегнатата ситуация, и така за да разбере какво следва читателят бил принуден да си купи следващия брой. Първи сериозни успехи идват с пренасянето на "Фантомас", написан от  Пиер Сувестър и Марсел Ален, на екрана. И не случайно криминалният гений има за свой съперник журналист. Но така е в жестокия свят на медиите и рекламата.

От тогава все пак е минал около век и нещата стоят по- различно като се вземе предвид всепроникващото влияние на телевизията. Затова е важно да се познава разделението на сериалите, за да знаем за какво точно говорим или, в най- честия случай, критикуваме в разпалени спорове.

Опит за класификация на телевизионните сериали:
Теленовели, наричани в Азия и другаде драми. Най- отличителната им характеристика е, че действието се развива в продължение на повече епизоди. Те изискват от зрителя да проследява множеството им нишки с постоянство, което би било похвално, ако се отнасяше за друго занимание, според антифеновете. Нищо че броят на сериите не е по- голям от този на сравнително успешните американски сериали, се приемат като безкрайна и безмислена сага, което се дължи на няколко необикновено дълго продължаващи (предимно, дори почти само пак американски) теленовели. Примери: "Клонинг", "Касандра","Лицето на другата", "Дързост и красота", "Грозната Бети", корейският "Паста".
Серийни филми. Най- често са построени около някаква професия, която изисква доста общуване, което захранва разнообразни истории. Като принцип са жанрови: криминални ("От местопрестъплението", "Касъл"), докторски ("Спешно отделение", "Анатомията на Грей", "Д-р Хаус"), адвокатски ("Али Макбийл", "Адвокатите от Бостън") и т.н.
Ситуационни комедии. Отново всеки епизод е сам за себе си, но не може да бъде съвсем разбран без познаване, макар и бегло на героите ("Приятели", "Как се запознах с майка ви"). Джоуи не дели храна. Обикновено са с по- малка продължителност на епизод и за разлика от жанровите сериали рядко ни пренасят в работна атмосфера. За сцена им служат дома, кафенето или бар ("Наздраве" или "МакЛарън" според предпочитанията).
Минисериали. Най- много приличат на филми, най- вече с това, че са ограничени както в набора си от герои, така и от времевата и събитийна цялостност ("Гордост и предразсъдъци", "Сиси"). Все пак характерна особеност при тях е, че са създадени специално за телевизия, а не са продължение. Така че не всяка серия е завършено цяло. Често се занимават с исторически сюжети или са ситуирани в далечно време.

Повече за сериалите и филмите другата седмица.

1 коментар:

  1. Здравейте най дьлгият американски хит сериал в целият свят



    И в Цяла Бьлгария



    е най дьлгият американски хит сериал Докато свят светува




    Брагодаря ви



    Лек ден

    ОтговорИзтриване